Home CODZIENNIE WOLNY JAK PTAK

WOLNY JAK PTAK

2016-09-07 4 komentarze

Jest taka kuchnia, w której nawet jak mleko kipi prosto na rozgrzany piec, to pachnie. Jest takie miejsce, że nawet kiedy wisi w powietrzu burza, to zaraz po niej słońce świeci. Jest takie łóżko, na którym da się skoczyć aż do sufitu. Zawsze spada się na cztery łapy, albo w objęcia taty. Jest taka łazienka, w której zmieszczą się mydlane bańki i prysznic jest, co po ciężkim dniu doda odrobinę energii. Jest szuflada, co ją zawsze otworzyć można w gorszy dzień. Gorzka czekolada i gorące kakao. Jest okno czyste zawsze, żeby ani jeden promień słońca nie musiał siłą się przebijać. I szafka na buty w przedpokoju, co dwie pary małych tenisówek leżą na nieco większych zniszczonych trampkach. Wisi parasol, co w razie ulewy włosy oszczędzi, co po fryzjerze świeżo pachną jeszcze. Jest ciepła herbata i dwa kubki wiszą . Jest takie miejsce, gdzie jak skrzydła rozłożysz to o nic nie haczysz, nic nie udajesz. Nawet jak skrzydło czasem złamiesz. To polecisz. Wolny jak ptak. Jest taki Dom. Mój. I Twój. Gdzie mimo ciszy po szybkiej kłótni, kochasz do utraty tchu.

 

DSC_0433

DSC_0742

DSC_0407 DSC_0520 DSC_0589-2 DSC_0562 DSC_0693 DSC_0592 DSC_0596 DSC_0648 DSC_0848 DSC_0656 DSC_0857 DSC_0671 DSC_0601 pizza i tort DSC_0686 pizza i tort3 DSC_0299 DSC_0719 DSC_0732 DSC_0798 DSC_0839 DSC_0818 DSC_0840 DSC_0841 DSC_0843 pizza i tort1 pizza i tort2 DSC_0608

Mam dla Was przepyszny kokosowy tort!

PRZEPIS:

spód:

  • szklanka orzechów nerkowca
  • szklanka daktyli

daktyle i nerkowce wcześniej namoczyłam na noc. Odsączyłam dobrze z wody i zmiksowałam.

(Jeśli zastanawiasz się nad zakupem Babycooka- ma świetne noże, ja w nim miksuje, nie jest tylko robotem do przygotowania jedzenia dla dziecka, ja korzystam z niego w przeróżnych sytuacjach).

blache 22 cm lekko wysmarowałam olejem kokosowym i wyłożyłam spód, dobrze dociskając. wsadziłam do lodówki na czas przygotowania masy kokosowej.

masa kokosowa:

  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 0,5 l mleka migdałowego
  • 10 łyżek nasion chia
  • 3 łyżeczki agaru
  • nasiona z laski wanilii
  • szczypta soli
  • syrop z agawy – według uznania, u mnie około 3 łyżki

wszystkie składniki (bez agaru) mieszam dokładnie i zostawiamy na 40 minut. w garnku podgrzewam wszystkie składniki, na końcu, gdy się zagotują, dodaję agar. Masę, gdy lekko ostygnie przelewam do tortownicy i do zostawiam w lodówce na całą noc. A rano… co kto lubi- możemy dodać na wierzch czekoladę, mus owocowy, wiorki lub cokolwiek nam doo głowy przyjdzie . Ja tym razem (z braku czasu) dodałam pyszny dżem malinowy.

Mam nadzieję, że Ci posmakuje!

Smacznego.

DSC_0179

DSC_0225 DSC_0235 DSC_0238 DSC_0240 DSC_0495 DSC_0504 nikon d750 DSC_0229 nikon d7501 DSC_0470 nikon d7502

Babycook- TU

Pojemniczki- TU

jeśli pamiętacie łóżeczko Tosi- Guum Barcelona- TU, to teraz jest stolikiem. Ogromną zaletą tego łóżeczka jest jego późniejsza funkcjonalność. Antosia wyrosła z niego mając prawie 5 miesięcy, ale to całkowicie indywidualna sprawa, bo dzieci rosną w różnym tempie. Łóżeczko można śmiało zamienić w stolik lub kosz na zabawki. Albo to i to jednocześnie. No bo czemu nie! Nakładka na łóżeczko dostępna TU

myszki ze zdjęć to Mailegi, dostepne TU

proporczyk to Nuki, TU

4 komentarze

You may also like

4 komentarze

Marta 2016-09-08 at 8:39 pm

Angela- pierwszy raz piszę, a czytam od…..dawna. Czy Ty mówisz po niemiecku? bo po polsku piszesz jak….po niemiecku 😀 czasownik na końcu. i za to Cię lubię, bardzo! (mam tak samo, a po niemiecku, powiedzmy umiem niewiele) 😉
a tort brzmi jak mistrz i zdrowo 🙂 bez cukrów, glutenów, laktoz i inności wszelkich robiony 🙂

Reply
Angela 2016-09-09 at 7:27 am

Marta, fajnie, ze piszesz! Po niemiecku potrafię przeklinać 😉 a lekcje niemieckiego to były te, z których uciekałam najcześciej Poszłam romantycznie na filologie polską studiować, a skończyłam jako fizjoterapeuta. Chyba stad to mam. Chyba stad

Reply
magda 2016-09-19 at 6:49 pm

Ja poproszę o przepis na ciasto na pizze ! 🙂

Reply
Angela 2016-09-22 at 5:54 pm

Magda, ciasto na pizze robi nam thermomix 😉 a przepis jest taki:
170g mąki (ja daje zytnią, ale w przepisie pszenna), 90g letniej widy, 10g swiezych drozdzy, 10g oliwy z oliwek, 1/2 łyzeczki cukru i 1/4 łyżeczki soli.
Buziak!

Reply

Leave a Comment